Σύνδεση


DSC 0428

Κύριε Πρόεδρε της Επιτροπής,

Κύριε Υπουργέ,

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές καλησπέρα σας,

Είμαι ο Σμήναρχος ε.α Δημήτρης Φαλτάιτς Πρόεδρος του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ, του μακροβιότερου Συλλόγου στις Ένοπλες Δυνάμεις και του πολυπληθέστερου από πλευράς μελών αν εξαιρέσουμε τις Θεσμικές Ενώσεις Αποστράτων. Ο Σύλλογός μας φέτος συμπληρώνει 34 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας, εκπροσωπώντας πάνω από 13000 αποφοίτους της Σχολής Τεχνικών Υπαξιωματικών Αεροπορίας.

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την δυνατότητα να εκθέσω ενώπιων σας τις θέσεις και τις προτάσεις μας.

Διαβάσαμε με ιδιαίτερη προσοχή την αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου όπου επί λέξει αναφέρεται, ότι με το παρόν ρυθμίζεται η ενοποίηση των τριών Σχολών και επιχειρείται η αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης στους υπαξιωματικούς της ΠΑ.

Κύριε Υπουργέ,

Αν αυτά που καταγράφονται στην αιτιολογική έκθεση ήταν πλήρως και κατανοητώς αποτυπωμένα στο σχέδιο νόμου τότε δεν θα χρειαζόταν να βρίσκομαι ενώπιον σας , προσπαθώντας να σας πείσω περί του αντιθέτου.

Και εξηγούμαι :

1. Πουθενά στο σχέδιο νόμου δεν αναφέρεται η λέξη ενοποίηση των τριών Σχολών παρά μόνο η ίδρυση μίας νέας Σχολής και η κατάργηση ή η διάλυση των τριών υφιστάμενων Σχολών.
2. Στα τέσσερα άρθρα του σχεδίου νόμου ούτε λόγος για αναβάθμιση. Δεν υπάρχει κάν η λέξη αναβάθμιση στις 347 λέξεις του πρώτου κεφαλαίου .
3. Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ονομασία της νέας Σχολής, καθώς είμαστε απολύτως πεπεισμένοι ότι εάν υιοθετηθεί η πρόταση του κ. Α/ΓΕΑ οδεύουμε ολοταχώς προς την θεσμοθέτηση ενός καθαρά σώματος Υπαξ/κών με το οποίο είμαστε αδιαπραγμάτευτα αντίθετοι.
4. Στην παράγραφο 2 του άρθρου 2, όπου αναφέρονται οι τρείς κατευθύνσεις της νέας Σχολής, δεν αναφέρονται αντίστοιχα οι τρείς Σχολές που ενοποιούνται. Έτσι, μια λαμπρή ιστορία 70 χρόνων με πάνω από 30 νεκρούς κατά την εκτέλεση του καθήκοντος καταργείται.
5. Στην παράγραφο 1 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι «Η Σ.Μ.Υ.Α. είναι Ανώτερη Στρατιωτική Σχολή Υπαξιωματικών και ανήκει στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.....». Για την ιστορία, οι Ανώτερες Στρατιωτικές Σχολές Υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων ανήκουν στην ανώτερη βαθμίδα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από το έτος 2001, όπως ορίζεται στην παράγραφο 5 του άρθρου 19 του Ν.2913/2001. Άρα και εδώ δεν έχουμε κάτι το καινούργιο.
6. Στην παράγραφο 3 του άρθρου 3 αναφέρεται ότι «Η διάρκεια της εκπαίδευσης στη Σχολή είναι τριετής. Οι σπουδαστές που αποφοιτούν ευδοκίμως ονομάζονται Σμηνίες ....». Μα από πέρσι, με το ΦΕΚ 699/ 24-4-15 η διάρκεια της Σχολής είναι τριετής, όπως επισημοποιήθηκε και φέτος για ακόμη μία φορά με το άρθρο 24 του Ν.4361/2016. Από το 1949 δε, οι σπουδαστές που αποφοιτούν από την Σχολή ονομάζονται Σμηνίες. Άρα και εδώ δεν παρατηρούμε καμία μα καμία αλλαγή στα πλαίσια της αναβάθμισης όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση.

Στην ουσία κύριε Υπουργέ, ο κύριος Α/ΓΕΑ δυστυχώς, σας πρότεινε ένα σχέδιο νόμου όπου μέσα σε 4 άρθρα διαγράφεται η Ιστορία 70 χρόνων των 3 Σχολών ΑΣΣΥ της Π.Α. και ουσιαστικά μαθαίνουμε και το όνομα της νέας Σχολής. Τίποτα μα τίποτα παραπάνω. Περί αναβάθμισης δε, ούτε κουβέντα.

Συνεπώς εισηγούμαστε την άμεση απόσυρση του κεφαλαίου Α’ προκειμένου να ανασυνταχθεί πλήρως και να συμπληρωθεί με την αναφερόμενη αναβάθμιση της αιτιολογικής έκθεσης, αλλιώς εάν εμείνετε, αντιπροτείνουμε τα παρακάτω:

1. Η ονομασία της νέας Σχολής να είναι "Στρατιωτικό Τεχνολογικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Πολεμικής Αεροπορίας" (ΣΤΕΙ - ΠΑ).
2. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την κατάργηση των υφιστάμενων Σχολών. Ζητούμε οι υφιστάμενες Σχολές να ενοποιηθούν και να παραμείνουν ως κατευθύνσεις στην νέα Σχολή, όπως αντίστοιχα συνέβη με την ΣΜΑ, η οποία με τον Ν.3187/2003 μεταλλάχθηκε σε τμήμα Μηχανικών – ΣΜΑ υπό τη Σχολή Ικάρων. Συνεπώς να τροποποιηθεί η παράγραφος 2 του άρθρου 2 ως εξής:
Α. Κατεύθυνση Τεχνολογικής Υποστήριξης –Σ.Τ.Υ.Α,
Β. Κατεύθυνση Επιχειρησιακής Υποστήριξης - Σ.Ι.Ρ,
Γ. Κατεύθυνση Διοικητικής - Εφοδιαστικής και Οικονομικής Υποστήριξης - Σ.Υ.Δ
3. Στα πλαίσια της ουσιαστικής αναβάθμισης προτείνουμε να νομοθετηθεί η ισοτιμία του πτυχίου με την αντίστοιχη Σχολή των ΤΕΙ Χαλκίδας, όπου σημειωτέον σε ποσοστό άνω του 70% διδάσκονται τα ίδια μαθήματα σε όλες τις ειδικότητες πλην αυτών του Ελεγκτή Αναχαιτίσεως και του Οπλουργού και είναι σε αντιστοιχία δε με τον EMAR – 66 (Κανονισμό ανάπτυξης ευρωπαϊκών στρατιωτικών απαιτήσεων αξιοπλοΐας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Άμυνας).
4. Προτείνουμε ο βαθμός αποφοίτησης των σπουδαστών να είναι αυτός του Επισμηνία τουλάχιστον. Δεν νοείται αναβάθμιση της Σχολής, βελτίωση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, επιμήκυνση του χρόνου σπουδών, χωρίς την απαραίτητη και αυτονόητη ιεραρχική αναρρίχηση του βαθμού αποφοίτησης των σπουδαστών.
5. Απόρροια της αυτονόητης ιεραρχικής αναρρίχησης του βαθμού αποφοίτησης θα πρέπει να είναι και ο καταληκτικός βαθμός των αποφοίτων της νέας Σχολής και για τον λόγο αυτό προτείνουμε ως καταληκτικό βαθμό των αποφοίτων αυτόν του Σμηνάρχου χωρίς πτυχίο ΑΕΙ -όπως γινόταν με το Ν. 2439/96 – και του Ταξιάρχου με πτυχίο ΑΕΙ.

Επειδή ο χρόνος είναι δυστυχώς περιορισμένος θα σας καταθέσουμε αναλυτικό και πλήρως τεκμηριωμένο υπόμνημα με τις θέσεις και τις εισηγήσεις μας και παρακαλώ να το εξετάσετε με προσοχή.

Σας ευχαριστώ.