Σύνδεση


Το κείμενο που ακολουθεί είναι του Αντιπροέδρου ΔΣ/ΣΑΣΤΥΑ & Γραμματέα ΔΣ/ΕΑΑΑ, Ασμχου (ΤΜΑ) ε.α. Κων/νου Π. Αναγνωστάκη (28η Σειρά ΣΤΥΑ):

‘’Με αφορμή την κοινή εκδήλωση της ΕΑΑΑ, με όλους τους αεροπορικούς συλλόγους στο Πολεμικό Μουσείο στις 16-5-2016 με τίτλο «Η κοινωνική προσφορά της ΠΑ», το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Αποφοίτων ΣΤΥΑ (ΣΑΣ), με ομόφωνη απόφασή του, μου ανέθεσε να εκπροσωπήσω το Σύλλογο με μία ομιλία μου με τίτλο «Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ».
Η απόφαση αυτή μεταφέρθηκε στη συντονιστική επιτροπή της εκδήλωσης. Δυστυχώς όμως δεν έγινε αποδεκτή από το σύνολο των εκπροσώπων, οι οποίοι ισχυρίστηκαν ό,τι η Τεχνική Υποστήριξη θα καλυφθεί από τον Απτχο (Μ) ε.α. Θεόδ. Γιαννιτσόπουλο.
Θεωρώντας ηθική υποχρέωσή μου προς την ομόφωνη απόφαση του ΔΣ του ΣΑΣ, καθώς και τους φίλους συναδέλφους που με επέλεξαν ως Μέλος της ΕΑΑΑ και ως Αντιπρόεδρο του ΣΑΣ, ετοίμασα την ομιλία που θα εκφωνούσα στην προαναφερόμενη εκδήλωση και σας την παρουσιάζω.’’

«Η ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ ΤΗΣ ΠΟΛΕΜΙΚΗΣ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ»

Εάν ανατρέξουμε στην ιστοσελίδα του ΓΕΑ θα αντιληφτούμε ό,τι αποστολή της Πολεμικής Αεροπορίας (ΠΑ) είναι η άρτια οργάνωση, στελέχωση, εξοπλισμός, εκπαίδευση, αξιολόγηση και προπαρασκευή του προσωπικού της με σκοπό την ανάπτυξη αεροπορικής ισχύος, ικανής να προασπίσει τα εθνικά συμφέροντα, πρωταρχικά μέσω της «ΑΠΟΤΡΟΠΗΣ» και αν αυτό δεν καταστεί δυνατό να διεξάγει άμεσα εντατικές και παρατεταμένες αεροπορικές επιχειρήσεις για την απόκτηση και διατήρηση του μέγιστου δυνατού βαθμού αεροπορικού ελέγχου, να διασφαλίσει την αεράμυνα της χώρας, να παρέξει αεροπορική προστασία και υποστήριξη στις επιχειρήσεις των άλλων Κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων και να συμβάλλει στην επίτευξη των εθνικών στόχων.
Επιπλέον, η ΠΑ κατά την περίοδο της ειρήνης συμμετέχει:
1. Στην Πολιτική Σχεδίαση για αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και εκτελεί σημαντικό έργο επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου, εκτελώντας, αποστολές αεροπυρόσβεσης, πτήσεις περιπολίας και δασοεπιτήρησης, συνδράμοντας από αέρος στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος.

2. Αποστολές Έρευνας – Διάσωσης σε συνεργασία με το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης, τόσο προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και ατόμων των οποίων η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, σε περιστατικά που δεν σχετίζονται με ναυτική ή αεροπορική έρευνα ή διάσωση.
Για την επιτυχή εκτέλεση της αποστολής Έρευνας – Διάσωσης, είναι αναπτυγμένα σε επιλεγμένα σημεία της χώρας κλιμάκια, τα οποία βρίσκονται σε εικοσιτετράωρη ετοιμότητα, 365 μέρες το χρόνο. Στις επιχειρήσεις Έρευνας – Διάσωσης, εκτός από τα διαθέσιμα ελικόπτερα της ΠΑ, συμμετέχουν και αεροσκάφη C-130, C-27J, CL-215 και CL-415.
3. Αποστολές Aεροδιακομιδών ασθενών και μοσχευμάτων επ’ ωφελεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας. Σημαντικότατη προσφορά της ΠΑ στο κοινωνικό σύνολο είναι οι αεροδιακομιδές υγείας, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, από απομακρυσμένες ή αποκλεισμένες περιοχές, από ακριτικά νησιά, από πλοία, ασθενών ή τραυματιών που έχουν ανάγκη άμεσης ιατρικής βοήθειας, με τα αεροπλάνα και τα ελικόπτερα που διαθέτει. Η ΠΑ τηρεί σε ετοιμότητα, καθ' όλη τη διάρκεια του εικοσιτετραώρου, 365 ημέρες το χρόνο, ελικόπτερα Α-109 και Super Puma, καθώς και αεροσκάφη C-130 και C-27J.
4. Αποστολές απεγκλωβισμού, μεταφοράς υλικών, τροφίμων κ.ά. σε περιπτώσεις φυσικών και άλλου είδους καταστροφών, όπου αυτό απαιτηθεί, στο εσωτερικό και το εξωτερικό.
5. Σε πολυεθνικές επιχειρήσεις και αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας στα πλαίσια αποφάσεων του ΟΗΕ με σκοπό τη συμβολή στη διατήρηση της Διεθνούς Ειρήνης και Ασφάλειας.

Στο άκουσμα της λέξης «Πολεμική Αεροπορία» οι περισσότεροι σκέφτονται την εικόνα ενός μαχητικού αεροσκάφους με τον χειριστή του, στον αέρα. Η πραγματικότητα όμως βρίσκεται στο τρίπτυχο «αεροσκάφος-ιπτάμενος-τεχνικός».
Η τήρηση της ετοιμότητας και της υψηλής διαθεσιμότητας των προαναφερόμενων μέσων αεροσκαφών ή ελικοπτέρων οφείλεται στους «αφανείς ήρωες» τους τεχνικούς, οι οποίοι είναι η σπονδυλική στήλη της ΠΑ, όπως κατά καιρούς έχουν ομολογήσει η πολιτική και η αεροπορική ηγεσία. Είναι αυτοί που μοχθούν για την επιτυχία όλων των παραπάνω αποστολών επιτελώντας σημαντικό κοινωνικό έργο. Είναι αυτοί που με επινοήσεις και βελτιώσεις των διαφόρων συστημάτων των αεροσκαφών και του εξοπλισμού τους, συμβάλλουν στην ασφάλεια και αυξάνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα της Υπηρεσίας.
Πριν από την απογείωση ενός αεροσκάφους ή ελικοπτέρου, λαμβάνει χώρα μια σειρά εργασιών, ώστε τα τελευταία να βρεθούν στον αέρα σύντομα και προπάντων με ασφάλεια. Ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων εργάζεται κάτω από αντίξοες συνθήκες, προκειμένου να υπάρχει διαθεσιμότητα ιπτάμενων μέσων σε κάθε Πολεμική, Αερομεταφορική και Εκπαιδευτική Μοίρα.
Ένας όγκος εργασιών που φαίνεται ατελείωτος, που όμως αυτοί οι αφανείς ήρωες φέρνουν πάντα εις πέρας και συγκεκριμένα:
Ο Μηχανoσυνθέτης, που ασχολείται με τη συντήρηση και εξυπηρέτηση συστημάτων καυσίμου, ατράκτου και αεροϋδραυλικών των αεροσκαφών, καθώς και των αεροκινητήρων και ελικοπτέρων. Γίνεται μέλος πληρώματος σε αεροσκάφη & ελικόπτερα ως Μηχανικός Πτήσεων.
Ο Μηχανικός Μεταφορικών Μέσων και Μηχανημάτων, που ασχολείται με την συντήρηση των επίγειων μεταφορικών μέσων και των μηχανημάτων που υποστηρίζονται τα Αεροσκάφη ή τα Ελικόπτερα.
Ο Ηλεκτρολόγος, που ασχολείται με τη συντήρηση των ηλεκτρικών συστημάτων των αεροσκαφών, των οχημάτων, των επιγείων μέσων και των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων των Μονάδων.
Ο Γενικός Οπλουργός, που ασχολείται με τη συντήρηση και εξυπηρέτηση των οπλικών συστημάτων των αεροσκαφών, του φορητού οπλισμού, των αντιαεροπορικών όπλων, καθώς και τη συντήρηση, αποθήκευση και τη μεταφορά πυρομαχικών.
Ο Συντηρητής Αεροπορικών Εγκαταστάσεων, που ασχολείται με τη μελέτη, επίβλεψη, κατασκευή και συντήρηση των κτιριακών εγκαταστάσεων της ΠΑ. Συμμετέχει δε στις Κινητές Ομάδες:
α. Συντήρησης Υποβρύχιων Θαλάσσιων Εγκαταστάσεων
β. Αντιμετώπισης Καταστροφών
γ. Ανασχετήρων
δ. Συντήρησης Θυρών Καταφυγίων
ε. Πλήρωσης Αρμών
στ Συντήρησης Κλιματιστικών
Ο Μηχανικός Τηλεπικοινωνιών – Ηλεκτρονικών, που ασχολείται με τη συντήρηση και επισκευή μηχανημάτων των συστημάτων των τηλεπικοινωνιών εδάφους και αεροσκαφών, των συστημάτων ναυτιλίας, καθώς επίσης και των πάσης φύσεως ηλεκτρονικών συσκευών της ΠΑ όπως είναι οι Αξονικοί Τομογράφοι, τα RADAR κά.
Ο Ελεγκτής Αναχαιτίσεων, που ασχολείται με την επιτήρηση (μέσω των radar) του Εθνικού Εναέριου Χώρου, με την κατεύθυνση – καθοδήγηση αεροσκαφών ή ελικοπτέρων της ΠΑ, με τον έλεγχο της Εναέριας Κυκλοφορίας, καθώς και με οπλικά συστήματα αεράμυνας.
Ο Γενικός Υλικονόμος, που ασχολείται με την εφοδιαστική υποστήριξη. Δηλαδή, την εξασφάλιση, αποθήκευση & διάθεση όλων των μέσων που απαιτούνται για την διεξαγωγή και υποστήριξη των επιχειρήσεων.
Η Τεχνική Υποστήριξη μιας Μοίρας αποτελεί την βάση στην οποία στηρίζεται το πτητικό έργο, είτε επιχειρησιακό, είτε εκπαιδευτικό. Αυτή είναι οργανωμένη σε τρία Σμήνη:
Το 1o Σμήνος, η γνωστή Γραμμή Πτήσης, είναι υπεύθυνο για την προετοιμασία των αεροσκαφών πριν και μετά από μια πτήση, κάνοντας λεπτομερή έλεγχο στο εξωτερικό του αεροσκάφους, καθώς και σε εμφανή σημεία του κινητήρα. Η προετοιμασία του αεροσκάφους συμπληρώνεται με την επιθεώρηση συγκεκριμένων περιοχών από έμπειρο προσωπικό, επιπέδου επιθεωρητή εργασιών.
Το 2o Σμήνος αναλαμβάνει την αποκατάσταση βλαβών που εμφανίζονται είτε πριν την πτήση, είτε εν πτήσει, μετά από διάγνωση των τεχνικών του 1oυ Σμήνους. Επιπλέον, το 2o Σμήνος εκτελεί και όλες τις προγραμματισμένες επιθεωρήσεις των αεροπλάνων στον πρώτο βαθμό συντήρησης. Βλάβες ή και επισκευές εξαρτημάτων καθώς και επιθεωρήσεις μεγαλύτερης έκτασης, γίνονται στον δεύτερο βαθμό συντήρησης και εκτελούνται από την Μοίρα Συντήρησης Βάσης (ΜΣΒ). Το 2o Σμήνος αποτελείται από διάφορα συνεργεία, με το καθένα από αυτά να επικεντρώνεται σε συγκεκριμένα συστήματα και υποσυστήματα ενός αεροσκάφους, όπως ο κινητήρας, το ραντάρ, τα συστήματα επικοινωνιών, ναυτιλίας, αυτοπροστασίας, τα ηλεκτρικά, τα αεροϋυδραυλικά κλπ.
Το 3o Σμήνος εξειδικεύεται σε ό,τι έχει να κάνει με τον οπλισμό ενός α/φους. Αυτό αφορά φορτώσεις – εκφορτώσεις διάφορων όπλων και πυρομαχικών, για εκπαιδευτικές ή επιχειρησιακές πτήσεις, αλλά και επιθεωρήσεις και αφαιρετοποθετήσεις τόσο των εκτινασσόμενων καθισμάτων, όσο και των καλυπτρών του αεροπλάνου.
Την Τεχνική Υποστήριξη μιας Μοίρας, συμπληρώνουν διάφορα Επιτελικά Γραφεία τα οποία συνεργάζονται αρμονικά με τα 3 Σμήνη, όπως το Γραφείο Ελέγχου Συντήρησης, το Γραφείο Επιθεώρησης, το Γραφείο Τεχνικής Εκπαίδευσης - Τυποποίησης και το Γραφείο Ασφαλείας Εδάφους. Είναι άμεσα κατανοητό πως για να βρεθεί στον αέρα ένα αεροπλάνο ή ελικόπτερο, πρέπει νωρίτερα να ακολουθηθούν κάποιες άλλες διαδικασίες, στις οποίες εμπλέκονται πολλοί περισσότεροι από τον αριθμό του πληρώματος του αεροπλάνου.