Σύνδεση


γράφει ο Παναγιώτης Καράμπελας

Επίτιμος Πρόεδρος Σ.Α.Σ.

ekloges sas 2016

Πιστοί στις Συνταγματικές επιταγές, με το Σύλλογό μας οδηγό, τηρούμε απαρέγκλιτα τις καταστατικές προβλέψεις του και προσερχόμαστε την 23-1-2016 σε γενική Συνέλευση και αρχαιρεσίες ανάδειξης νέου Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου μας, δεδομένου ότι το ΔΣ που εκλέχθηκε τον Ιανουάριο 2013, εξαντλεί την οριζόμενη διάρκεια θητείας του.
Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα μοιάσουμε στους πολιτικούς και στις μεθοδεύσεις τους για ανάδειξη ¨ημετέρων¨ που θα υπηρετήσουν σκοπιμότητες. Εμείς έχουμε να υπηρετήσουμε ΣΚΟΠΟΥΣ του Συλλόγου και των μελών του, με την ευγενική εθελοντική προσφορά συναδέλφων μας.
Από προσωπική εμπειρία, θα ήθελα, με την ευκαιρία αυτή, να τονίσω ότι οι δυνατότητες του Συλλόγου μας είναι πολύ μεγάλες, αρκεί να το πιστέψουμε και να εργαστούμε ΟΛΟΙ μεθοδικά, με ειλικρίνεια και εντιμότητα, με πάθος και αγωνιστικότητα για την υλοποίηση των εκάστοτε τιθέμενων στόχων του. Ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο.
Για το λόγο αυτό είναι άκρως απαραίτητο να μάθουμε από τους υποψηφίους ποίοι είναι εκείνοι που όντως πιστεύουν στο Σύλλογο, στους σκοπούς και στις δυνατότητές του. Ποίοι είναι εκείνοι που είναι αποφασισμένοι να εργαστούν και να διαθέσουν ποιότητα σκέψης και ακάματης συμμετοχής σε απαιτήσεις διεκπεραίωσης διαδικασιών υλοποίησης των στόχων του. Ποίοι είναι εκείνοι που δεν αποσκοπούν στην προσωπική τους προβολή. Ποίοι είναι εκείνοι που έχουν ή δεν την ικανότητα πηγαίας και ειλικρινούς συνεργασίας. Ποίοι είναι εκείνοι που παρά την διάθεσή τους για εθελοντική προσφορά, δεν έχουν αντικειμενική προς τούτο δυνατότητα (οικογενειακές υποχρεώσεις, δεσμεύσεις, θέματα υγείας κ.λ.π). Ποίοι είναι εκείνοι που διακατέχονται από σύνδρομα στρατοπέδου, ακόμη και σήμερα. Ποίοι είναι εκείνοι που δεν θα φεισθούν κόπων και προκλήσεων να αντιπαρατεθούν με σεβασμό στις υπερκείμενες αρχές, με τεκμηρίωση θέσεων, με απόρριψη σκόπιμων αντιρρήσεων με πάθος, υπομονή και επιμονή. Ποίοι είναι εκείνοι που αρέσκονται να δρουν μέσα από ομαδούλες-παράγκες και να υποδαυλίζουν την κοινή προσπάθεια. Ποίοι είναι εκείνοι που είναι επιρρεπείς στην ασυνέπεια τήρησης διαδικασιών ή σε αδυναμία προσαρμογής σε συνεργασία. Ποίοι είναι εκείνοι που δεν καταθέτουν απόψεις-προτάσεις αλλά αρέσκονται να αμφισβητούν αποφάσεις πλειοψηφίας και να προκαλούν δυσ-λειτουργία και παρεμπόδιση παραγωγής έργου. Ποίοι είναι εκείνοι που δεν μπορούν να έχουν εχεμύθεια σε σχεδιασμούς-δράσεις και να αποκαλύπτουν σκέψεις ή αποφάσεις με κίνδυνο ακύρωσης ή αποτυχίας σχετικών ενεργειών. Ποίοι είναι εκείνοι που συνηθίζουν να συμπεριφέρονται ευκαιριακά.
Καταλήγοντας στην επιλογή ατόμων που συγκλίνουν με τις θετικότερες από τις παραπάνω προδιαγραφές, οι πιθανότητες επιτυχίας στη λειτουργία του ΔΣ θα είναι οπωσδήποτε περισσότερες. Για το λόγο αυτό απαιτείται σύνεση για σωστή επιλογή. Το κριτήριο της φιλίας ή του συμμαθητή ή της ανταπόδοσης ¨χρέους¨, δεν είναι ορθό και δεν θα συνεισφέρει στην αποτελεσματική λειτουργία του Συλλόγου. Παραβλέποντας τυχόν αρνητικά κριτήρια, που κάποιος υποψήφιος γνωρίζουμε ότι έχει, αλλά θεωρούμε ότι ¨πρέπει¨ να τον ψηφίσουμε, δεν θα βοηθήσει. Ας υπερψηφίσουμε, ας τιμήσουμε τον καλλίτερο, το δυναμικότερο αν θέλουμε να ελπίζουμε σε κάτι το καλύτερο. Άλλωστε είμαστε μια μικρή κοινωνία. Πιστεύω ότι ξέρουμε ή μπορούμε να μάθουμε πολλά για να ψηφήσουμε σωστά. Είναι κρίσιμη και αρκετά σοβαρή διαδικασία για το μέλλον του ΣΑΣ, για την επιτυχία των σκοπών του.
Ας μου επιτραπεί, με την ευκαιρία, να προσθέσω και κάποιες, εκ προσωπικής εμπειρίας, σχετικές απόψεις, σε ότι αφορά στη συμμετοχή των συναδέλφων στα δρώμενα του Συλλόγου. Όταν με έντονη προτροπή κάποιων καλών συναδέλφων από το τότε (2006) ΔΣ υπέβαλα υποψηφιότητα και για την θέση του Προέδρου, στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ ενημέρωσα τα μέλη του ΔΣ ότι αυτή η συμμετοχή μου θα ήταν και η τελευταία. Τόνισα ότι το εννοώ γιατί πιστεύω πως οι νεώτεροι θα πρέπει να αντιληφθούν ότι πρέπει να συμμετέχουν ενεργότερα στη δράση και στα όργανα του Συλλόγου, προκειμένου να αποκτήσουν εμπειρίες, που θα τους βοηθήσουν σύντομα να αναλάβουν και τα ινία του Συλλόγου, για πάρα πολλούς λόγους, αυτονόητους, άλλωστε. Είπα κάτι το οποίο και στην ουσία πίστευα απόλυτα, αλλά και είναι αναγκαίο αν θέλουμε ο Σύλλογος να μακροημερεύσει, αλλά και να αποκτήσει υψηλότερη αναγνωρισιμότητα. Να μην παρατηρηθούν φαινόμενα με καρεκλοκένταυρους, που δυστυχώς έχουμε την εμπειρία από συναφείς χώρους, ακόμη και της πολιτικής κονίστρας. Τόνισα μάλιστα, ότι τούτο είναι μια πρόκληση να αποδείξουν οι νεώτεροι το ¨αμες δε γ’εσόμεθα πολλώ κάρρονες¨. Εμείς οι μεγαλύτεροι - κάποιοι από τους οποίους είμαστε και ιδρυτικά μέλη αυτού του Συλλόγου - με τις όποιες εμπειρίες και γνώσεις μας θα είμαστε δίπλα τους, είτε με την συμμετοχή μας στο ΔΣ ως απλά μέλη του, είτε στα μετόπισθεν, πάντα πρόθυμοι για κάθε βοήθεια-συμβουλή. Δεν θα αποκρύψω, ωστόσο και ένα μεγάλο μου παράπονο. Παρά το ότι το 90% περίπου των θεμάτων της ατζέντας του Συλλόγου μας αφορούσαν τους ε.ε. συναδέλφους ή θέματα της Σχολής μας, βρεθήκαμε πολλές φορές σχεδόν μόνοι, χωρίς την όποια σοβαρή συμπαράσταση ε.ε συναδέλφων αποφοίτων της Σχολής μας!! Και όμως πολλοί από αυτούς – αν όχι όλοι – καρπώθηκαν από τις προσπάθειές μας, άμεσα ή έμμεσα!
Παρακολουθώντας τις εξελίξεις, θα μου επιτραπεί να σημειώσω ότι ακόμη και σήμερα η ενεργή συμμετοχή νεωτέρων, ως μέλη του ΣΑΣ, μάλλον δεν ήταν η προσδοκώμενη σε αριθμό, ενίοτε δε, ούτε σε πάθος που θα ανέμενε κανείς. Βέβαια ή τους διαφεύγει ότι μέσα από προσπάθειες και αγώνες του Συλλόγου απέφυγαν ή απόλαυσαν αρκετά, τα οποία αν δεν υπήρχε ή δεν εργαζόταν με πίστη ο Σύλλογος ΔΕΝ θα απέφευγαν ή δεν θα απολάμβαναν μέσα από τη βαθμολογική τους εξέλιξη, οικονομικά οφέλη, ηθική αναβάθμιση, κοινωνική προβολή, μεταβολές στην αναβάθμιση και λειτουργία της Σχολής μας κ.α.. Ενδεχόμενα κάποιοι να θεωρούν ότι είναι προτιμότερο, χωρίς αγώνες ή ενίοτε και χωρίς κάποιες συνέπειες από ανάλογες προσπάθειες ή κατά τη λαϊκή έκφραση ¨χωρίς να βρέξουν κ..λο¨ να απολαμβάνουν επαγωγικά τα αποτελέσματα από τους αγώνες άλλων συναδέλφων. Ας μην κρυβόμαστε, δυστυχώς, υπάρχουν και τέτοιοι.
Η μια διαπίστωση προέρχεται από το γεγονός ότι πολλοί αδρανούν να εγγραφούν ως μέλη του ΣΑΣ ή αγνοούν την ύπαρξη του Συλλόγου ΑΠΟΦΟΙΤΩΝ ΣΤΥΑ. Οι νεώτεροι, όμως, με τα σύγχρονα μέσα επικοινωνίας και κοινωνικής δικτύωσης ΔΕΝ δικαιολογούνται να επικαλεστούν τούτο. Άρα;
Η άλλη διαπίστωση είναι ότι αποφεύγουν να συμμετέχουν (απόστρατοι ή και ε.ε.), καθότι μια ενεργή συμμετοχή συνεπάγεται και ένα ¨υπέρογκο¨ ποσό ετήσιας εισφοράς 20€!, πιθανή συμμετοχή σε Γενικές Συνελεύσεις, σε εκδηλώσεις, στην κατάθεση σκέψεων και εισηγήσεων βελτίωσης λειτουργίας του Συλλόγου ή στην προβολή θεμάτων κοινού ή περιορισμένου ενδιαφέροντος κ.α.
Αγαπητοί συνάδελφοι, θέλουμε ή όχι, χωρίς οργανωμένες δομές σήμερα, είσαι χαμένος στο πλήθος που αγωνίζεται για τα θέματά του. ΔΥΣΤΥΧΩΣ η Πολιτεία και οι πολιτικοί μας απεμπολούν το χρέος τους, όταν με το Σύνταγμα μερίμνησαν να αποκλείσουν τους ε.ε. στρατιωτικούς από τη δυνατότητα συγκρότησης φορέων, ανάλογων των λοιπών κοινωνικών ομάδων, για διεκδίκηση δικαιωμάτων τους. Υποτίθεται ότι η Πολιτεία που έχει το χρέος θα έπρεπε να ενδιαφέρεται έγκαιρα για την επίλυσή των προβλημάτων τους. Αντιληφθήκατε κάτι ανάλογο μέχρι σήμερα, αν κάποιος δεν φωνάξει, δεν διεκδικήσει; Αντίθετα οι πολιτικοί μας, στις αρχές του 1980, μερίμνησαν για να συγκροτήσουν συγκοινωνούντα δοχεία συμφερόντων. Διέκοψαν τη σχέση αμοιβών Αρχηγού ΓΕΕΘΑ - Προέδρου Αρείου Πάγου – κατά συνέπεια και στρατιωτικών-δικαστικών – ώστε να έχουν εκείνοι την επί παντός σχετικού οφέλους αποκλειστικότητα. Γιάννης κερνάει. Γιάννης πίνει. Τίποτα δεν χαρίζεται, συνάδελφοι. ΟΛΑ κατακτώνται. Ιδιαίτερα οι νεώτεροι πρέπει σήμερα να το αντιληφθούν, ζώντας μέσα σε μια κοινωνία που γίνεται όλο και πιο σκληρή, πιο ανταγωνιστική, πιο απάνθρωπη! Όχι άλλο ωχαδερφισμός.
Ας συνταχθούμε, λοιπόν, με το Σύλλογό μας ΟΛΟΙ οι απόφοιτοι ΣΤΥΑ. Τώρα, γιατί αύριο ίσως είναι αργά. Τώρα γίνονται ή θα ακολουθήσουν καίριες ανακατατάξεις, αλλαγές. Τα σημεία των καιρών επιβάλλουν να κάνουμε πράξη το ¨εν τη ενώσει η ισχύς¨. Ας προσέλθουμε, λοιπόν, μαζικά και με την αναγκαία υπευθυνότητα στις κάλπες το Σάββατο 23-1-2016 για να επιλέξουμε-τιμήσουμε τους καλλίτερους για το ΔΣ του Συλλόγου μας και να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα
Με συναδελφική αγάπη και με τις καλλίτερες ευχές μου για το 2016 με υγεία, δικαιοσύνη, αγωνιστικότητα και ανθρωπιά.